Rozhovor - Michal Starec

Tentokrát jsme si vzali na paškál a vyzpovídali ekonoma klubu, držitele bakalářského titulu, který také zastává pozice trenéra mladší přípravky a autora 15. prvoligových zápasů za FK Viktoria Žižkov - Michala Starce

1506428-648128381918758-1785385772-n


Michale, vy zastáváte či jste zastával v klubu více funkcí, od trenéra mládeže, trénoval jste A tým, aktivně jste zde hrál, nyní jste ve výboru a plníte funkci ekonoma klubu. Dokážete nám popsat tuhle vaši cestu?


Do klubu jsem přišel na konci své dlouholeté sportovní kariéry, s tím, že si zahraji fotbal v klubu, kde celý život hrál otec i děda. Něco málo jsem zde odehrál, nicméně aktivní kariéru jsem musel ukončit ze zdravotních důvodů. Bohužel.. Troufnu si tvrdit, že nebýt bolavého kolene, aktivně bych ještě působil v týmu A mužstva i ve svých 43 letech. Myslím, že to bude již pátý rok, co působím v klubu. Jak to bývá, z hráče se stal trenér- hráč a poté už jen trenér dospělých. Souběžně s hraním a trénováním jsem začal vnímat stav klubu jako celku a zároveň mi byla nabídnuta funkce ekonoma klubu a člena výboru. Historicky mě váže k místu skutečnost, že jsem z Holyně, strávil jsem na hřišti ve Slivenci kus dětství a dospívání. Asi 4 roky na hřišti táta dělal správce, takže jsme tady bydleli. No a s tím souvisí skutečnost, že hodně lidí, co se okolo fotbalu ve Slivenci pohybuje znám a není mi tak situace v klubu lhostejná. Momentálně trénuji s Karlem Bachroňem a Péťou Novákem mladší přípravku.


1506914-648118821919714-709056820-n


Velkou zásluhu, ne-li tu největší, mate také na úspěšném obnovení náboru mladých talentů, propagaci klubu a jejího zviditelnění. Kdy se zrodila myšlenka, větší obnovy přijímání nových členů? A jak těžké to tehdy bylo?


S postupem času a s ohledem na svoji povahu jsem začal dělat více a více věcí a zjišťoval jsem, jak nevalně na tom klub po všech stránkách je. Po pravdě řečeno, když se ohlédnu a uvědomím si kolik času, práce a nepřejícnosti, mně za těch pár let provázelo, nevím, zda bych podruhé do stejné řeky vstoupil. Již nějakou dobu mně těší, že na prvotní myšlenku a úsilí navazují další členové a kolegové a společně se nám v rámci možností daří udržovat klub a fotbal ve Slivenci na životaschopné a kvalitativní úrovni, která odpovídá našemu potenciálu a možnostem.

mlprip



O to víc vás těší, že to v současné době funguje?


Sešlo se vícero faktorů, zásadní je, že se přidávají další a další lidé, kteří vidí, že nějaké úsilí má smysl a že jdeme správným směrem. Na druhou stranu ukáže až čas, co je či bylo správné, nesprávné. Prozatím nás všechny těší vysoká náborová účast a radost dětí z fotbalu a pohybu. Stejně tak se zlepšují podmínky sportovně-technické, což se odráží na skutečnosti, že v A týmu dospělých se objevují kluci z celé Prahy či blízkého okolí.


Jaké máte, spolu s novým vedením, plány na nadcházející období?


Zde si myslím, že máme všichni jasno aniž bychom se o tom museli dlouze bavit.
Stručně:
-udržet stávající mládežnickou základnu
- pokračovat v náborech do vyčerpání prostorových kapacit, ustálit dlouhodobě počet mládežnických týmu na předpřípravku, ml. přípravku, mladší a starší žáky, dorost
- zakořenit u mládeže klubismus, fotbalové návyky
- vychovat pravidelně pro A mužstvo či B tým dospělých nové hráče
- nadále pečovat o značku TJ AFK SLIVENEC
- otevírat areál ještě více veřejnosti

vystrizek

Na co se můžeme těšit?
Na ples, na čarodějnice v jiném kabátě, na kvalitní fotbal…

Po ekonomické stránce, klub funguje, na jaké úrovni?
Jak název našeho klubu napovídá, tak Slivenec funguje na ryze amatérské úrovni. Na druhou stranu již druhým rokem A tým dospělých pracuje s nějakým rozpočtem. Stejně, tak se výbor klubu snaží trenérům jednotlivých mládežnických týmů kompenzovat finančně alespoň částečně jejich úsilí a čas, a to v maximální možné míře. Zde je potřeba zmínit, že nám s tímto nově pomáhají i někteří sponzoři.

Váš tajný Slivenecký sen?
Na sny nevěřím. Je jen to, co se udělá a za čím člověk jde. Věřím, že vychováme zase nové kluky pro mužstva dospělých, že značka TJ AFK Slivenec nezmizí s fotbalové pražské mapy. Také si přeji, aby A tým v brzké budoucnosti hrál nějaký ten rok pražský přebor.

Díky Michale

Poděkování Oficiálním partnerům

Dovolte nám poděkovat všem, kteří svými příspěvky finančními či materiálními, pomocí či úsílím, udržují sportovní areál a klub v životaschopném stavu. DĚKUJEME.
Staň se i ty našim partnerem, více informací v sekci Marketing.

Poděkování Hlavním partnerům